Skip to content
FC Amsterdam retroshirt by COPA

COPA FC Amsterdam shirt

Copa Store AmsterdamHet is minimaal tien jaar geleden dat het idee ontstond en sindsdien heeft het altijd als een waakvlammetje in mijn hoofd geprutteld. Soms laaide het wat harder op en soms dreigde het weer langzaam uit te doven. Zeker toen ik het, een jaar of vijf geleden, in de nieuwe winkel van COPA Football ter sprake bracht. Want die collectie was natuurlijk top, prachtige trainingsjacks, geweldige retroshirts, toffe t-shirts, het was er allemaal, maar toch miste ik iets.

En toen de man achter de toonbank me vertelde dat er bijna dagelijks mensen vroegen of ze geen Ajaxshirts verkochten, er komen daar immers hordes toeristen binnen, zag ik mijn kans schoon: “Nee, een Ajaxshirt kun je vergeten, die doen hun eigen merchandising. Maar waarom komen jullie niet met een FC Amsterdam shirt? Prachtige historie, een echte cultclub en een logo waar Amsterdam vanaf druipt!” Maar nee, zo bleek; het shirt, het logo, eigenlijk alle FC Amsterdam uitingen waren na het faillissement van de club gedeponeerd en werden met hand en tand bewaakt door de dochter van Dé Stoop: “Vergeet het maar, die gaat daar nooit mee akkoord.” En zo doofde het vlammetje bijna helemaal.

Toen we in 2012 een evenement organiseerden rond cultvoetballer Abe van den Ban kwam er toch weer wat zuurstof bij het vuurtje, want tijdens die dag werd er een wedstrijd gespeeld tussen de voetbaljournalisten en de voetbalbloggers in het Haarlem stadion dat nog gewoon bleek te bestaan.

IndenBanvanAbe COPA tenuesCOPA Football had voor die dag speciale IndenBanvanAbe tenues laten maken: de journalisten speelden in de kleuren van HFC Haarlem en wij waren gekleed in de kleuren van FC Amsterdam, twee clubs waar Abe voor had gespeeld. Het werd een dag om nooit te vergeten met heel veel oud Haarlem-iconen en andere sterren uit de voetbalwereld waren van de partij. Jan Keizer floot de wedstrijd, parmantig als altijd en Sierd de Vos gaf het hilarische wedstrijdcommentaar. Het werd een dag vol Puur Voetbal.

In de maanden die volgden kwam mijn droom uit, maar dan in Haarlem, want de contacten tussen de Haarlemfans en die van COPA resulteerden in een tweetal prachtige retroshirts van HFC Haarlem, waarmee mijn vuurtje als een soort heidebrand plotseling op een hele andere plek aan de oppervlakte kwam. Iedere keer als ik die Haarlemshirts zag liggen in de COPA winkel werd ik overvallen door een lichte vorm van jaloezie die nog erger werd toen ik een maand of wat later, naar het Soccerrocker festival toog en besloot om mijn IndenBanvanAbe FC Amsterdamshirt aan te trekken: ik werd die middag door verschillende mensen aangesproken met ‘waar ik dat shirt vandaan had’ ‘waar je dat kan kopen’ en meer van zulks.

Er waren duidelijk meer liefhebbers van mijn idee.

Wenen van Geluk LIVE!Ik ben zelfs een online zoektocht begonnen naar Marjan Stoop, want misschien moesten we het haar gewoon vragen. Ik had haar ook bijna te pakken toen het vlammetje weer langzaam doofde, want het leven raast door, de leuke cultvoetbal-evenementen ook, we gingen naar Wageningen voor een evenement dat nog veel groter was en alle tijd en aandacht opslokte. En weer een jaar later kwam het Wenen van Geluk boek langs, samen met een tweetal topavonden in het TOBACCO theater, waarna we bedachten om meer van zulke avonden te organiseren.

FC Amsterdam avond

Voetbalavonden in het theater, onder de noemer Het is weer Bal! waarbij we tijdens de eerste editie ‘iets’ met FC Amsterdam wilden doen.  En zo kwam ik in contact met Rob, Wim en Ted: diehard supporters van de Lieverdjes die ons graag wilden helpen met de aankleding van de zaal en de voetbalquiz. Tijdens ons eerste mailverkeer kwam ook mijn idee voor een Lieverdjes retroshirt ter sprake en wisten ze mij te vertellen dat ik Laurens Bianchi (inderdaad: de zoon van) eens moest benaderen. Die was gelukkig direct positief en vroeg ons met een voorstel te komen, waarop ik met een hoop zeuren, bedelen en beloven het ook voor elkaar kreeg om de mensen van COPA enthousiast te maken.

En zo ging een pruttelend en bijna dovend waakvlammetje over in een hoopvol brandend vuur, eentje die de marathontoren van het Olympies niet zou misstaan. Want vandaag is het zover, het eerste officiële COPA FC Amsterdam retroshirt wordt gepresenteerd in een zaal vol leden van de Lieverdjesfamilie.

André Hazes, Lieverdjes fan pur-sang, zong ooit een lofzang op zijn club. Een lied vol liefde, maar natuurlijk ook vol pijn:

André Hazes in Amsterdam ©Hollandse HoogteJarenlang ben ik supporter,
er hangt een vaan boven m’n bed.

met m’n vlag en met m’n toeter,
heb ik gehuild had ik hier pret.

Als ik denk aan al die spelers,
die ze van ons hebben geroofd

degradatie moest wel volgen,
ach de vlam was snel gedoofd…

Gedoofd dus nooit, het is vandaag zelfs een eeuwige vlam geworden.

Leve het pure voetbal, leve FC Amsterdam!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. leuk om dit te lezen. heb in het verleden verwoed geprobeerd de club te redden maar ondanks alle pogingen kreeg ik Dé Stoop niet over de streep. uit dit artikel blijkt nergens of dat shirt nu wel of niet nog ergens te koop is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top