Skip to content
Ierland-shirts

All Ireland

Als er één land, of eigenlijk twee, is waar ik altijd warme gevoelens voor heb gehad is het Ierland. Als Eire of Ulster een wedstrijd op een groot toernooi spelen kies ik (bijna) altijd hun kant. Wat dat betreft zat ik tijdens het Euro2016 gebeiteld toen alle ‘boys in green’ de groepsfase doorkwamen en vooral de Noord-Ieren vriend en vijand verrasten met hun optreden.

Groot-Britannië en Ierland

Alle Ieren gingen naar de volgende ronde, Wales en Noord Ierland spelen tegen elkaar en de Ieren van de republiek krijgen hun revanche tegen de Fransen. Weet je het nog? Frankrijk en Ierland speelden in een play-off duel voor kwalificatie voor het WK 2010, de Ieren verloren thuis op Croke Park met 0-1, maar scoorden in het Stade de France, waardoor er verlenging kwam. Die Ieren drukten bijna door, totdat een vrije trap bij Thierry Henry kwam die overduidelijk de bal met z’n hand meenam, een voorzet gaf waaruit de haantjes scoorden en de Ierse droom aan gruzelementen lag. Wat volgde was een storm van protest en een dreigende rechtszaak die door de FIFA werd afgekocht.

Die Ieren hebben altijd een speciale plek in mijn hart gehad, want die fans weten zich keer op keer te onderscheiden met geweldige humor en prachtig gezang als ze ‘on tour’ zijn, weggespeeld worden door Spanje in Gdansk en dan gewoon hartverscheurend mooi hun Fields of Athenry blijven zingen. Of de Noord-Ieren die een grote hit hadden met Will Grigg’s on fire. En zo gaat het maar door, de Ieren die de Franse politie of een mooie Française toezingen, autobanden verwisselen en fietsers over hun hoofd tillen, de ene geniale actie na de andere. Tranen over je wangen, kippenvel in je nek en een brok in je keel.

Nederland-Ierland EK88

Mijn eerste ervaring met de Ieren was in 1988, waar we met de auto naar Gelsenkirchen reisden voor de inmiddels beroemde wedstrijd met die rare kopbal van Wim Kieft. Toen we ’s middags in een kroeg binnenliepen voor wat vooraf-biertjes bleek deze helemaal vol te zitten met Ieren, maar die stonden niet toe dat we ergens anders ons heil wilden zoeken. We moesten proosten en drinken en lachen en zingen, ze waren door het dolle heen want de Engelsen waren eerder al verslagen en wat er ook zou gebeuren, dronken gingen ze toch wel worden.

Ik herinner me nog dat we met z’n allen de tram namen naar het Parkstadion terwijl er een nieuw lied door de lucht galmde, op de tonen van Que Sera zongen ze

‘Tell me ma, me ma. I won’t be home for tea, I’m staying in Germany!’

Wat een prachtvolk!

All Ireland retro football shirts

De Ierse retro voetbalshirts boven dit artikel zijn natuurlijk van COPA Football, koop er eentje, trek ‘m aan naar de pub en je hebt zeker weten een goed gesprek en een gratis pint te pakken!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top