skip to Main Content
All Ireland

All Ireland

Ierland-shirtsDe eerste ronde van het EK2016 zit er op. Een eerste voorzichtige conclusie die ik kan trekken is dat het niet echt spraakmakend, verfrissend en spraakmakend toernooi is. Het feit dat ik in de Gogme United Pool hoog in de tussenstand sta zegt eigenlijk wel genoeg: voorspelbaarheid troef. Een paar dagen geleden zei ik nog tegen iemand dat de uitslagen verdacht veel lijken op een gemiddelde competitiedag in de Serie A en dat ‘dus Italië wel zal winnen’.

Maar gisteren werd het allemaal anders, Portugal en Hongarije maakten er een ware thriller van, IJsland haalde de volgende ronde en neemt het nu op tegen de Engelsen. Wales was al door, net als Noord-Ierland en Robbie Brady zorgde voor de grootste sensatie door vernietigend raak te koppen tegen de Italianen, waardoor ook die andere Boys in Green door zijn. Het is dat Schotland zich dit keer niet heeft gekwalificeerd, anders waren alle ‘home-nations’ van de partij geweest in de knock-out fase van Euro2016.

Groot-Britannië en Ierland

Alle Britten en Ieren naar de volgende ronde, Wales en Noord Ierland spelen tegen elkaar, Engeland neemt het dus op tegen IJsland en de Ieren van de republiek krijgen hun revanche tegen de Fransen. Weet je het nog? Frankrijk en Ierland speelden in een play-off duel voor kwalificatie voor het WK 2010, de Ieren verloren thuis op Croke Park met 0-1, maar scoorden in het Stade de France, waardoor er verlenging kwam. Die Ieren drukten bijna door, totdat een vrije trap bij Thierry Henry kwam die overduidelijk de bal met z’n hand meenam, een voorzet gaf waaruit de haantjes scoorden en de Ierse droom aan gruzelementen lag. Wat volgde was een storm van protest en een dreigende rechtszaak die door de FIFA werd afgekocht.

Die Ieren hebben altijd een speciale plek in mijn hart gehad, want die fans weten zich keer op keer te onderscheiden met geweldige humor en prachtig gezang als ze ‘on tour’ zijn, weggespeeld worden door Spanje in Gdansk en dan gewoon hartverscheurend mooi hun Fields of Athenry blijven zingen. Of de Noord-Ieren die nu een nieuwe hit hebben met Will Grigg’s on fire. En zo gaat het maar door, de Ieren die de Franse politie of een mooie Française toezingen, autobanden verwisselen en fietsers over hun hoofd tillen, de ene geniale actie na de andere. Tranen over je wangen, kippenvel in je nek en een brok in je keel.

Mijn eerste ervaring met de Ieren was in 1988, waar we met de auto naar Gelsenkirchen reisden voor de inmiddels beroemde wedstrijd met die rare kopbal van Wim Kieft. Toen we ’s middags in een kroeg binnenliepen voor wat vooraf-biertjes bleek deze helemaal vol te zitten met Ieren, maar die stonden niet toe dat we ergens anders ons heil wilden zoeken. We moesten proosten en drinken en lachen en zingen, ze waren door het dolle heen want de Engelsen waren eerder al verslagen en wat er ook zou gebeuren, dronken gingen ze toch wel worden.

Ik herinner me nog dat we met z’n allen de tram namen naar het Parkstadion terwijl er een nieuw lied door de lucht galmde, op de tonen van Que Sera zongen ze ‘Tell me ma, me ma. I won’t be home for tea, I’m staying in Germany!’

Wat een prachtvolk!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageer op dit verhaal

Back To Top
%d bloggers liken dit: