Skip to content
Uitshirts 2015

Kleuren…

…inspireren me énooooorrrrrm.” Frank Govers, die in de jaren ’90 lustig bijbeunde in de Robijn reclames, zei het toen al. En misschien had de gewezen top-couturier een punt, want kleuren kunnen de stemming maken en de stemming breken. Maar er zijn grenzen toch? Toen ik vanmorgen de uittenues van Ajax, Feyenoord en PSV naast elkaar zag op de website van de NOS was ik direct klaarwakker. Wat een misplaatste kleuren, wat een stuitende combinaties, wat een minachting van de voetbalcultuur en wat een misgeslagen plank.

Ajax uitshirt 2015-2016: ajaxshop.nlTerwijl ik met vlekken voor m’n ogen dit stuk zit te schrijven denk ik terug aan de tijden dat PSV ‘gewoon’ in het blauw en soms wit speelde hier in Amsterdam, terwijl Feyenoord zich meestal in het groen-wit -de kleuren van Rotterdam- hulde. Ajax speelde in die tijd ook vaak in donkerblauw en later in een lichtere variant. Maar het is de laatste tijd echt bal, hoewel Ajax er sinds dat beruchte testbeeld-shirt uit 1990 er al regelmatig een zooitje van maakt. het is nu blijkbaar mode om de meest stuitende kleuren te dragen in uitwedstrijden. Door alle clubs dus, want als de top-3 de toon zet, dan moet ik er niet aan denken waarin clubs als AZ, Twente, Heerenveen en Groningen het komende seizoen op visite komen in de ArenA.

En ja, ik weet het, smaken verschillen. Het recente verleden heeft zelfs aangetoond dat sommige uitshirts een enorm commercieel succes waren, de zwart-roze combinatie van twee seizoenen geleden was voor de kerst van dat jaar al volledig uitverkocht. En dat testbeeld-shirt uit 1990 is het best geboden item op Marktplaats, voor minder dan 100 euro kun je het vergeten om een tweedehands exemplaar te scoren. En natuurlijk ben ik een ouwe sentimentele zeikerd die alles van vroeger beter vind.

Zwart roze shirt

Maar een tikkie minder mag wel toch? Dat zwart-roze shirt had misschien wel wat, totdat Ajax de meest belangrijke uitwedstrijd van het seizoen moest spelen. Toen liepen de heren in een zonovergoten Kuip met felroze broeken en daaronder slidingbroeken van een licht afwijkende kleur, het deed me pijn aan mijn ogen. Om me heen hoorde ik de Rotterdammers smalend zeggen dat het ‘net Feyenoord-Excelsior was, maar dan nét even anders’.

Gelukkig wonnen we.

Maar terug naar komend seizoen, ik hoop echt dat de PR-afdeling van Ajax de seizoenkaarthouders, die wél de moeite hebben genomen hun kaart te verlengen, een extraatje stuurt. We kregen een paar jaar terug een mapje om de kaart in te bewaren, maar dat bleek niet te passen, en vorig seizoen kregen we een gepersonaliseerde sjaal. Dat was al een mooier item, maar dit seizoen is er maar één ding dat ik wil: een zonnebril met 100% UV en Colorrunkleurenbescherming!

Ik ga maar eens een mooi retroshirt kopen denk ik…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top