Skip to content
Arsenal bruised banana shirt

Arsenal bruised banana shirt

Naarmate de jaren vorderen worden voetbalshirts die bij hun presentatie als afschuwelijk, weerzinwekkend en wanstaltig werden gekwalificeerd steeds vaker populairder; zo ook het uitshirt van Arsenal uit de jaren ’90 dat ook wel bekend werd als the bruised banana shirt, het gekneusde bananenshirt.

Het is net als het rood-wit-blauwe testbeeld shirt waarmee Ajax in dezelfde periode speelde uitgegroeid tot een voetbalmode icoon dat zijn weerga niet kent, hoewel er vele vergelijkbare shirts zijn die nu ook steevast hoge ogen gooien in de ‘mooiste voetbalshirt competities’ in de diverse voetbalmedia. Denk aan het schubben shirt waarmee Oranje in 1988 Europees kampioen werd, het uitshirt van Duitsland dat hetzelfde motief had, maar dan groen, en niet te vergeten het derde shirt van Engeland tijdens het WK van 1990. Het was de begintijd van Acid house, XTC pillen, raves, discotheek RoXy en de beroemde (en beruchte) Haçienda club in Manchester, dat toen nog Madchester heette.

Arsenal bruised banana shirt

Het Londense Arsenal werd in de jaren ’80 vaak boring Arsenal genoemd vanwege de saaie speelstijl en de vaak stille ambiance in het eigen Arsenal stadium, ook wel Highbury genoemd. Maar in 1989 werd het in de laatste wedstrijd kampioen door Liverpool op Anfield met 2-0 te verslaan en ook in 1991 werden the Gunners kampioen. De club kocht aan het begin van het seizoen 1991-1992 Ian Wright van Chrystal Palace en begon steeds frivoler voetbal te spelen, maar helaas ging dat met ups en downs en werd de club vierde in de First Division.

En dat in het meest frivole uitshirt ooit

Het seizoen er na werd dan wel de League Cup én de FA Cup gewonnen, maar werd het slechts tiende in de net opgerichte Premier League: een positie de club onwaardig.

Mooi van lelijkheid

Die twee seizoen speelde Arsenal dus in het shirt dat door de jaren heen steeds iconischer werd en zo populair is bij de voetbalfans en shirt verzamelaars dat een origineel bruised banana shirt makkelijk een paar honderd pond oplevert. Het was zelfs reden voor de Londense club om samen met Adidas Originals een re-issue van het shirt uit te geven, het was binnen een uur volledig uitverkocht.

Inmiddels heeft de officiële Arsenal shop een eigen bruised banana afdeling, waar je vele fanartikelen in de opvallende geel-zwarte kleurstelling kan kopen; van dekbedovertrekken tot poefs en van mondkapjes en bucket hats tot mokken en kruiken.

Het is dat Ajax door Adidas geen toestemming krijgt om een heruitgave van het testbeeld shirt in de collectie op te nemen, maar ik weet zeker dat zo’n testbeeld-lijn het uitstekend zou doen in de Ajax fanstore.

We zullen dus maar wat fruit in de Arsenal bruised banana shop moeten kopen.

Engeland 1990 en Nederland 1988 shirts

Retroversies van de nationale shirts van Engeland van 1990 en Nederland van 1988:

Engeland derde shirt 1990Nederland fanshirt 1988

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top