Skip to content
Age of Innocence

The Age of Innocence

Toen ik vanmiddag een lokale boekhandel binnenliep om een paar tijdschriften te kopen, zag ik het plots liggen: een oranje boek -formaat stoeptegel- waarop met een typisch jaren ’70 lettertype ‘The Age of Innocence – Football in the 1970’s’ stond. Ik bladerde het voor de vorm nog even door, maar op zulke momenten weet je eigenlijk genoeg. Dat boek moet ik hebben.

Essay’s en foto’s

Mooie foto’s uit prachtige vervlogen tijden, dat kan eigenlijk niet missen. En inderdaad, het is een schitterend boek. Er staan een paar essays in, onder andere van de vermaarde Brian Glanville, en verder is het iedere pagina opnieuw genieten van de meest prachtige foto’s.

Het boek is ingedeeld in drie fases, 1970-1973, 1974-1977 en 1978-1979, periodes waarin achtervolgens Ajax, Bayern München en Liverpool heersten op de Europese velden, maar er is ook uitgebreid aandacht voor de NASL en New York Cosmos in het bijzonder. Sterren als Cruijff, Neeskens, Breitner, Beckenbauer en natuurlijk Pelé zijn regelmatig in beeld.

Ook de WK’s uit die jaren komen uitgebreid aan bod, Mexico 1970, West-Duitsland 1974 en Argentinië 1978, de coverfoto is die knal van Arie Haan tegen Italië in het River Plate stadion in Buenos Aires.

Maar denk nou niet dat het alleen voetbal is dat de klok slaat in dit boek, want juist in die jaren werden de voetballers steeds meer sterren en gingen ze zich ook zo gedragen. Je ziet cult-helden als George Best in afgeknipte jeans door de straten van Los Angeles lopen, een piepjonge Maradona onder de droogkap, Cruijff die gewoon z’n zonnebril op houdt bij een douanecontrole en natuurlijk Günter Netzer die er alles aan doet om de Duitse aandacht te krijgen.

Het boek is een sieraad in iedere voetbalbibliotheek, de verhalen zijn mooi, de foto’s nog veel mooier, de TV was net in kleur, het voetbal werd dan ook steeds kleurrijker en de fotografen konden nog ongestoord hun werk doen. Een fotograaf die de sterren van Cosmos piemelnaakt onder de douche mag fotograferen? Stel je voor…

The Age of Innocence is ook te koop bij Bol.com

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top