Skip to content
Ajax-Panathinaikos 1971

Panathinaikos

PanathinaikosMisschien is Panathinaikos meest iconische Europese tegenstander. Want PAO is natuurlijk niet zomaar een club, maar de club komt uit Griekenland, waar de roots van Ajax ook liggen. En natuurlijk was het de laatste club waartegen we een Europese thuiswedstrijd in het Olympisch stadion speelden en verloren. Maar vooral is deze grootste club uit Athene de tegenstander waartegen Ajax haar eerste Europacup behaalde, in juni 1971 op het oude Wembley stadion in Londen.

Ajax-Panathinaikos 1971

Toen ik net de beelden van deze roemruchte wedstrijd terugzag viel vooral het monotone geluid in het Empire Stadium me weer op en deed me onwillekeurig terugdenken aan een boek dat daar ooit kocht. In dat boek valt een hoop te lezen over het roemruchte stadion en viel vooral de passage over de Ajaxfans op, want dit ‘rapaille’ uit Amsterdam wist met hun getoeter een compleet misplaatste voetbalsfeer te creëren, waar de Engelse honden geen brood van lustten:

Wembley spectators hitherto had been unaccustomed to the cacophony of Ajax hooters (?) and horns which has become a now familiar part of some Dutch and German crowds. It is a deplorably selfish practice, marring enjoyment for the majority. If no official restaint can be imposed, it is surely only a matter of time before transistorized gadgets with disco-style volume add to such nonsensical din.

Ajax retroshirtEigenlijk zijn de Hollandse fans die avond de opmaat geweest voor decennia vol van hooliganisme, geweld, maatschappelijke verruwing en uiteindelijk het vertrek van ‘Albion’ uit de EU…

En nu we het toch hebben over de Brexit, kan ik je een tip geven: de Britse pond staat historisch laag en dat is natuurlijk hét moment om zo’n prachtig Ajax retroshirt met rugnummer te bestellen bij TOFFS.

Benieuwd naar de beelden? Kijk ze hier nog een keertje terug:

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top