Skip to content
De Cruyff-turn

Beeldverhaal: de Cruyff-turn

In de serie WK-verhalen gaan we dit keer terug naar het WK van 1974 waar Johan Cruijff zijn wereldberoemde Cruyff-turn wereldkundig maakte.

Johan Cruyff is door de jaren heen op duizenden foto’s vastgelegd. We zien hem wijzen, dribbelen, scoren, juichen én protesteren, want ook dat laatste was typisch Cruyff.

Over elke foto van Cruyff valt wel iets te vertellen, maar er zijn van die foto’s die op zichzelf een compleet verhaal zijn. Zoals deze.
We zien de beroemde ‘Cruyff-turn’ in de wedstrijd op het WK 1974 tegen Zweden.

Of beter gezegd: we zien het moment vlak ná de Cruyff-turn.

In een voor Oranje ’74- begrippen kabbelende wedstrijd (uitslag 0-0) gebeurt uit het niets iets magisch. Cruyff lijkt ter hoogte van de achterlijn te gaan passen naar het midden. De Zweedse verdediger Jan Olsson stapt in. In een spilt-second doet Cruyff iets tegennatuurlijks. Met een hoekige beweging plaatst hij de bal achter het standbeen langs, versnelt en twee tellen later is de maestro al drie meter los. De toeschouwers in het Westfalenstadion kijken ademloos toe.

Jan Olsson ziet de Cruyff-turn

Kijk naar die blik. Cruyff zit al lang en breed in zijn volgende actie. Hij heeft de oplossing al gezien. Olsson heeft ondertussen andere zorgen. Hij is hopeloos verdwaald op de vierkante meter en staat nog te tollen op zijn benen, als een hulpeloos jong hertje op het ijs. De ultieme vernedering voor een verdediger.

‘Je ziet het vaak pas als het gebeurd is. Maar ik zie het eerder’, zou Cruyff over deze actie hebben kunnen gezegd.

Met de verdediger Olsson is alles goed gekomen. Na de wedstrijd werd er in de Zweedse kleedkamer al flink om gelachen.

Dit verhaal over de Cruyff-turn werd geschreven door Erik van Wijk van het vermaarde @MotherSoccer volg die gasten!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top