Skip to content
WK Qatar

WK Qatar kijken of niet?

Moet ik het WK in Qatar 2022 nou gewoon kijken, of juist niet? Een duivels dilemma;

Uiteraard ben ik een groot tegenstander van het WK voetbal in Qatar, ik schreef er in 2014 al een aantal stukken over op deze website. Zo riep ik in de blog Quit Qatar de KNVB al op om de handen met andere bonden ineen te slaan en een gezamenlijk statement te maken tegen dit absurde voetbaltoernooi. Een maand eerder verbaasde ik me al niet dat de FIFA had besloten om dit WK tóch in de wintermaanden te gaan spelen, ik was (en ben) daar blij om, want je moet er niet aan denken dat het op zo’n beetje de heetste plek van deze opgewarmde aarde gespeeld zou worden.

Ik maakte nog een grap dat ik wel hoopte dat Oranje zich zou kwalificeren, want anders hadden we nu een winterstop van een ruim twee maanden gehad.

Dat hele WK is wat mij betreft dus een schande, de manier waarop die arme arbeidsmigranten zijn behandeld, of beter: mishandeld, is totaal verwerpelijk. Al die dode mensen, het zou nooit gespeeld mogen worden, maar helaas: dat wordt het toch. Eigenlijk was er al geen weg meer terug nadat de wereldvoetbalbond het besluit had genomen om de meest onwaarschijnlijke kandidaat te kiezen voor het toernooi van 2022. De schadeclaims die waren gekomen na terugtrekking van de eerder gemaakte toezegging hadden de FIFA tot de bedelstaf gebracht waarschijnlijk. Dat die hele toewijzing stonk en de deksel op een gore beerput was konden we al raden, maar money rules the world.

Voetbal chagrijn

Inmiddels is het chagrijn rond het WK 2022 gestegen tot recordhoogte. Sinds het Nederlands elftal is afgereisd naar Doha worden we in de media overvoerd met negatieve berichten over het kleine golfstaatje. We zien documentaires op tv waarin wordt stilgestaan bij al die dode arbeiders en er is discussie of de spelers van Nederland wel voldoende stelling nemen tegen de organisatie. Ook wordt er schande gesproken van de Nederlandse regering die tóch een delegatie gaat sturen naar het WK om de autoriteiten niet voor het hoofd te stoten en wellicht afgesloten te worden van Qatarees gas.

En ook binnen mijn vrienden- en voetbalkennissenkring staan de partijen loodrecht tegenover elkaar. Een deel roept op tot een algehele boycot van het toernooi en hebben al plechtig verklaard dat ze geen minuut gaan kijken, maar ik ken er ook genoeg die vinden dat je met zo’n boycot alleen jezelf hebt. Want de bal rolt toch wel en het is wél het WK voetbal. Ons voetbal.

Studio Socrates

Persoonlijk kan ik me wel vinden in de stellingname die de jongens achter mijn favoriete voetbalpodcast Studio Socrates hebben genomen. Zij hebben besloten om toch gewoon aandacht te schenken aan het WK en leggen dat in hun eerste WK voorbeschouwing podcast als volgt uit:

Dit WK is een gedrocht. Van de toewijzing tot de organisatie. Van de plek op de kalender tot de duizenden doden en gedupeerden. Maar naast walging is er nog een ander gevoel wat ons de laatste maanden steeds meer bekroop. We willen ons het voetbal niet laten afpakken. Het mooie spelletje, de mooie spelers, de mooie shirts, de mooie verhalen. die zijn van ons. Van jullie. Daarom gaan wij ook tijdens het WK in Qatar op zoek naar alles wat voetbal mooi maakt. 

Mooier had ik het niet kunnen verwoorden en ik sta hier ook volledig achter. In die podcast doet één van de presentatoren nog een prima suggestie, want hij heeft besloten om van iets lelijks iets moois te maken door bij iedere gescoorde goal op het WK een donatie van een euro te doen en bij iedere tegengoal die Qatar om de oren krijgt hier een tientje bij te doen. Een prima idee als je het mij vraagt.

En ja, ik sta er precies zo in en ga dus wel kijken, en misschien dat ik ook wel een goed doel kies om mijn voetbalschaamte af te kopen.

Ik heb sowieso de de petitie ondertekend op de website van Amnesty International dat er gerechtigheid moet komen voor al die uitgebuite arbeiders. De donatie kan daar ook naar toe.

WK Qatar kijken, of juist niet?

De lijst met argumenten waarom je het WK in Qatar moet boycotten is lang, moet je de wedstrijden gaan kijken of juist niet? Een overzicht:

 • Er zijn dus mensen die al hebben aangekondigd dat ze geen minuut gaat kijken, soms zijn dat dezelfde mensen die sowieso nooit een wedstrijd van het Nederlands elftal kijken, omdat ze alleen geïnteresseerd zijn in de wedstrijden van hun club. Dat maakt het wel makkelijk, maar misschien dat ze ook uit principe een oefenwedstrijd van hun club boycotten als die op trainingskamp is in (een land als) Qatar;
 • Het WK voetbal in Qatar heeft ervoor gezorgd dat de expansiedrift van dit kleine land in een gigantische stroomversnelling is gekomen, maar het zal toch niet zo zijn dat al die wolkenkrabbers en die hele infrastructuur na afloop van het WK weer wordt afgebroken;
 • Voor het bouwen van dit alles zijn (en waren) heel veel arbeiders nodig, dat deze op schandelijke manier zijn behandeld is duidelijk, maar misschien is de situatie wel steeds beter geworden door alle aandacht van de media;
 • Dit praat niets goed, maar het kan wel een stap in de goede richting zijn, je krijgt al die dode arbeiders er niet mee terug, maar misschien dat de mensen die nu naar Qatar afreizen het (iets) beter hebben;
 • Als dat WK er niet was geweest dan hadden ze Qatar alsnog uit de grond gestampt, maar dan hadden wij er veel minder, of niets, van geweten;
 • Dat besmeurde WK in Argentinië en alle protesten en negatieve aandacht voor het regime hebben er waarschijnlijk sneller voor gezorgd dat president Videla niet veel langer aan het bewind is geweest;
 • Dankzij dat WK weten we nu allemaal over de dictatuur in Argentinië, de meest mensen hebben geen idee hoe zijn situatie in bijvoorbeeld Brazilië was in die tijd;
 • Het is best bizar dat Oranje aanvoerder Van Dijk wordt opgeroepen om stelling te nemen tegen dit WK en de organisatie van Qatar, terwijl er daar al jaren wordt gebouwd en er nog nooit een CEO van een Nederlands bouwbedrijf -dat daar operationeel is- ter verantwoording is geroepen;
 • De enige die je kan verwijten dat dit WK überhaupt gehouden wordt zijn die FIFA bestuurders die zich hebben om laten kopen en ons met een commercieel gedrocht hebben opgezadeld;
 • En over dat gedrocht gesproken, als we ons willen uitspreken tegen het bewind van landen die dankzij deze moderne slavernij groter groeien, dan moeten we ook stoppen met kijken naar clubs als Paris Saint Germain, of Manchester City;

Maar het voornaamste argument is deze:

 • Er vielen duizenden doden in Qatar bij het bouwen van de luxe wolkenkrabbers, de prachtige metro, de stadions, het vliegveld. Al dan niet in directe correlatie met het WK voetbal:

En zijn er duizenden teveel!

De lijst met voor- en tegenargumenten is lang en nog veel langer dan hierboven, want aan iedere reden om iets te doen kun je wel vrij simpel bedenken waarom je het juist niet moet doen. En zolang we elkaar niet in de haren vliegen en mensen gaan bekritiseren waarom ze in dit geval niet naar dit WK gaan kijken, of dit gewoon wel doen, is het wat mij betreft prima.

Zoals Louis van Gaal al zei, hij kan het begrijpen dat mensen het WK uit principe niet willen kijken, dat is een prima keuze als ze die hebben gemaakt:

Maar ik zou het mooi vinden dat ze alsnog gaan kijken omdat wij het zo goed doen

En zo is het, iedereen heeft recht op een eigen mening, die moeten we respecteren. Zelfs als mensen terugkeren op hun eerdere stelling.

Fijn WK, dat de beste moge winnen en Qatar lekker veel goals om de oren krijgt 😉

PS: Wil je de lijst met argumenten aanvullen, onderschrijven of juist bekritiseren? Doe dat dan hieronder 👇🏻 (maar hou het leuk)

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Allereerst: wat een hoop goede en originele argumenten! Ook degene die voor mij minder zwaar wegen.

  Kleine kritische noot is wel dat de doden rond het WK22 rechtstreeks aan het toernooi zelf (en indirect aan het regime) te wijten zijn, terwijl het WK78 gewoon een uithangbord van een fout regime was. Dat fenomeen kenden we al langer.

  1. Het is een lastige discussie, want een dode die in deze periode viel kan je toeschrijven aan het WK, maar het kan natuurlijk ook zijn dat hij aan heel iets anders werkte (het vliegveld, of metro bijvoorbeeld). Vandaar ook dat ik zeg dat iedere dode er eentje teveel is, want daar gaat het natuurlijk om

 2. Je weet het inmiddels: ik ga niet kijken. Maar eigenlijk is dat helemaal geen ‘boycot’ of ‘statement’. Ik vind naar de televisie kijken niet per se fout. Er gaan miljoenen Nederlanders kijken; die neem ik niets kwalijk en ga ik echt niet aanwrijven dat ze de praktijken in Qatar goedkeuren of faciliteren of mede mogelijk maken. Zo’n hardliner ben ik helemaal niet.

  Ik ga niet kijken omdat ik er geen zin in heb. Dat is uiteindelijk doorslaggevend. Ik merk al een tijd dat de lol er voor mij volledig af is. De corruptie bij de toewijzing, de afschuwelijke omstandigheden, de doden, de pers die (ook vandaag nog) het werken onmogelijk wordt gemaakt, het totale gebrek aan voetbalcultuur en ook al die mensen die er de schouders over ophalen en het (schaamteloos of mét enige schaamte) uiteindelijk wel best vinden… Dit WK staat, voor mij, voor alles dat voetbal níet moet zijn – en voor het eerst concludeer ik dat het echt uitgesloten is dat ik het leuk ga vinden.

  Van Rusland 2018 heb ik ook nagenoeg niks gezien, maar dat was gewoon omdat Nederland niet meedeed en ik er gewoon niet in kwam. Maar als Oranje had meegedaan, had ik denk ik wel gekeken, als ik probeer mijn gemoed van toen terug te halen.

  Maar nu? Ik zou niet goed worden van dit toernooi. Twee WK’s achter elkaar, in die twee landen… Bah, echt. En dan is het heel simpel: ik ga mezelf niet verplichten om tegen mijn zin voetbal te kijken. Waarom zou ik dat doen? Ik ontzeg mezelf niks; ik wil het gewoon niet. Ik ga tijdens die wedstrijden liever iets doen dat me blijer maakt, want mij vreugde of genot brengen, dat gaat dit toernooi gewoon niet voor elkaar krijgen.

  1. Zoals gezegd: ieder zijn mening. Ik deel die van jou ook, maar wordt altijd wel warm van een WK. Het is toch het hoogtepunt op voetbalgebied, hoe potsierlijk en commercieel het tegenwoordig ook is.

   Daarbij heb ik thuis een kind rondlopen die misschien iets minder geëngageerd is, hoewel hij zich ook druk maakt over van alles. Maar die wil absoluut het laatste kunstje van Messi zien en de waarschijnlijke woedeuitbarsting van Ronaldo en de fratsen van Van Gaal en de gedrevenheid van de Japanners en Ghanezen en de penaltyserie met Engeland en ga zo maar door

 3. Als wellicht de grootste voetballiefhebber hier is mijn reactie kort, maar krachtig: als je zóveel woorden nodig hebt om iets toch proberen recht te praten, weet je dat het hartstikke krom is. Ik wil in geen enkel opzicht met dit uiterst perverse evenement worden geassocieerd, dus kijk niet!

  1. Ik geloof niet dat ik zaken recht probeer te praten, maar ik geloof wel dat het probleem van uitbuiting groter is en verder gaat dan dit WK. Dat er een vorm van compensatie moet komen is duidelijk en dat de organisatoren (zowel het land als de voetbalbond) hier voor weglopen is ronduit stuitend. Maar zoals gezegd, het is (en blijft) ONS voetbal en het is wel een WK. Dus ik ga kijken, met een zwaar gemoed, maar toch.

   1. Juist omdat het ONS voetbal is en een WK, dat een onbezoedeld en onbevangen voetbalfeest behoort te zijn, kijk ik niet. Omdat ik er geen plezier aan zou kunnen beleven en om er niet aan mee te werken dat dit WK als een succes en bevestiging gaat worden gezien en geclaimd. Want hoe meer mensen er afhaken, hoe groter die kans. Je kunt wel je eigen private afweging hebben om toch te kijken/deelnemen, maar daar hebben de organisatoren geen boodschap aan; ze zullen jouw ‘deelname’ eraan meenemen in hun claim voor succes. Dus niet kijken/deelnemen heeft wel degelijk zin en impact.

 4. Naarmate ik ouder word, heb ik sowieso steeds minder met het interlandvoetbal: twee maanden geen competitievoetbal, twee maanden geen Ajax (hoe waardeloos het ook gaat momenteel), vind ik een verschrikking. Ik kijk Oranje waarschijnlijk wel en een enkel topduel maar dat zal het wel zijn. Ieder voor zich moet bepalen wel of niet te gaan kijken. Dat onze regering doodleuk ministers en de koning gaat afvaardigen is echt schandalig. Kijk België dat pas vanaf de halve finale notabelen gaat sturen (dus helemaal niemand ). Een argument overigens dat ik hier niet lees – en er nog een is tegen, en wat mij betreft ook een zwaarwegende – is hoe in Qatar tegen homoseksuelen wordt aangekeken en de secundaire rol van de vrouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top