Skip to content
Bekerfinale 2007 AZ-Ajax

Ajax en penalty’s

Toen de wedstrijd Steaua-Ajax gisteravond op penalty’s uitdraaide, spoelde ik mijn persoonlijke Ajax-geschiedenis film in mijn hoofd terug met als zoekopdracht ‘Ajax penalty series’. Want hoe vaak heeft Ajax eigenlijk zo’n serie winnend afgesloten?

Ik kan me een Amsterdam Toernooi herinneren, waar Ajax penalty’s moest nemen en een ervaren F-Sider naast me zei dat ‘ze altijd verliezen met penalty’s’ hetgeen dan ook prompt gebeurde.

Maar goed, zo’n vriendschappelijk toernooi is geen probleem, het gaat om de wedstrijden waar het er écht om gaat. Maar met die gedachte werd ik ook niet bepaald vrolijk, er kwamen beelden binnen van een Europa Cup avond in Sofia waar Ajax het tegen Levski Spartak aflegde. Dick Helling miste. En ook een wedstrijd in Praag, tegen Honved, ging na penalty’s verloren.

Champions League finale 1996

Uiteraard gingen mijn gedachten naar de Champions League finale van 1996, waar Silooy en Davids hun penalty’s verprutsten en Juventus de beker won. Maar gelukkig was Ajax een half jaar eerder wél beter in het nemen van strafschoppen en won het de Wereldbeker tegen Grêmio. Danny Blind was de gevierde man toen hij de laatste, beslissende, strafschop onberispelijk raak schoot.

Maar diezelfde Blind was een paar jaar eerder minder succesvol toen Ajax na penalty’s verloor van PSV voor de beker. En ook de reeds eerder genoemde Davids was niet echt constant in z’n penalty prestaties, waar hij in 1996 jammerlijk miste, was hij in 2007 de grote held toen hij na een bloedstollende penaltyserie Ajax naar de overwinning schoot in de bekerfinale tegen AZ.

Precies twee keer won Ajax dus met strafschoppen, maar het verloor veel vaker. Zo ook gisteravond. Vermeer, die dit seizoen al een stuk of wat penalty’s gestopt heeft was kansloos en toen Schöne de bal opnieuw neer moest leggen wisten wij al genoeg: ‘die gaat mis’

Volkomen gedesillusioneerd verliet ik de kroeg en vervloekte het Nederlands dogma dat je ‘niet kan trainen op strafschoppen’ en dat ‘het één grote loterij is’. En dat terwijl ik in een sportoverzicht de hockeydames zag vertellen dat ze iedere dag op shoot-outs hadden getraind en ze daardoor uiteindelijk goud wonnen op de Olympische spelen.

Maar ja, kom bij een gemiddelde voetballer niet met hockey aan…

Nog even terug naar Edgar Davids, dat was ook de speler die ooit met het stoffer en blik achter Wesley Sneijder aanliep toen hij excelleerde tegen Schotland. Diezelfde Davids was ook in die bekerfinale tegen AZ de man die we gisteren zo hebben gemist. Zo’n ‘hij klopt, hij veegt en hij zuigt’ type die zorgt dat een speler als Eriksen kan uitblinken en niet ten onder gaat in het gevecht.

De foto is van ex-Ajax jeugdspeler Denzel James, dank hiervoor!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Herkenbare (en goede) analyse. Heb nog eens woorden met een Ling-fan gehad, omdat hij niet wilde geloven dat deze balkunstenaar tegen Juventus (tweede helft jaren ’70) 1 van de 3 missers was (Geels was een van de andere 2). Die Helling strafschop in Sofia was ook wel legendarisch hoog over. Je zag het inderdaad aankomen en de statistici kregen gelijk. Helaas.

  2. Is t niet heel logisch dat Ajax, gezien de filosofie ten onder gaat bij een strafschoppenreeks? Je hebt een team vol talenten, die op jonge leeftijd, zoals davids missen op cruciale momenten, als ze eenmaal een carrière hebben, noem het ervaring, dan rammen ze zon bal er wel in, zie diezelfde davids die zo belangrijk was tegen AZ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top