Skip to content
Brentford-Fulham

Brentford-Fulham: de miljoenen derby

Het epicentrum van de voetbalspanning ligt vandaag in West Londen, want daar komen Brentford FC en Fulham FC vandaan. Beide clubs spelen vanavond in een angstig leeg Wembley de finale van de Championship Playoffs om een plaats in Premier League. Er staat heel veel prestige op het spel, maar misschien nog belangrijker is dat de winnaar van deze wedstrijd aan de bestbetaalde competitie van Engeland mee kan doen, vandaar dat de wedstrijd ook wel de miljoenen-wedstrijd wordt genoemd.

Alsof de finale van de nacompetitie van de Keukenkampioen Divisie in de Johan Cruijff ArenA wordt gespeeld om een plek in de Eredivisie

Brentford-Fulham

Het is best uniek dat er twee clubs uit West-Londen deze wedstrijd spelen en het is nog unieker als Brentford FC de derby weet te winnen, want The Bees speelden nog nooit in de Premier League. Daar speelde buurtgenoot Fulham wel, The Cottagers pendelen al jaren heen en weer tussen het Championship en Premier League. Beide clubs zijn vooral populair onder Nederlandse voetbaltoeristen vanwege hun unieke stadions die allebei vlakbij (Brentford) of zelfs aan de Theems liggen. Het stadion van Fulham FC, Craven Cottage is vooral bekend vanwege de iconische hoofdtribune die inmiddels een monumentale status heeft en dus niet afgebroken mag worden en dat is maar goed ook, want het uit rode baksteen opgetrokken gebouw is werkelijk prachtig. Naast deze hoofdtribune bevind zich de ‘Cottage’ waarin de bestuurskamer en kleedkamers zich bevinden. Het stadion wordt momenteel verbouwd, want de Riverside tribune is onlangs volledig gesloopt en wordt vervangen door een gloednieuwe tribune met terrassen aan, en boven, de Theems.

Het stadion van Brentford is wellicht nog bekender bij de stadionhoppers, het heeft op iedere hoek een pub waar de supporters voor en na de wedstrijden bij elkaar komen. Als je de film ‘Hooligans‘ (Green Street in Engeland) wel eens hebt gezien dan zul je één van de pubs wel herkennen, want de GSE kwam daar altijd bij elkaar voordat ze naar een wedstrijd van The Hammers gingen. Die pub ligt dus niet bij het (voormalig) stadion van West Ham United, maar naast Griffin Park van Brentford.

Casual FC shop

In de nieuwe Casual FC shop zijn een aantal retroshirts van zowel Fulham FC als ook Brentford FC te koop. Het shirt van Brentford heeft zelfs een Nederlands tintje, want KLM was jarenlang de sponsor van The Bees. Niet alleen de shirtsponsor, maar de luchtvaartmaatschappij had ook de naam levensgroot op het dak van Griffin Park gezet. Het stadion ligt immers heel dichtbij Heathrow airport.

Brentford FC - Fulham FC

Fulham wint

De wedstrijd is inmiddels gespeeld en is, na verlenging, gewonnen door Fulham FC. De ‘Cottagers’ hebben gebruik gemaakt van hun ruimere ervaring in dit soort wedstrijden, ze stonden twee seizoenen geleden ook al op Wembley in een Playoff finale, en gaan dus weer terug naar de Premier League. Dat is jammer voor Brentford, maar misschien is die club wel teveel ‘cult’ om tussen de glamour en glitter van Engeland te spelen. Laat Brentford eerst maar eens zich thuis voelen in hun nieuwe stadion, dan komt de kans op een volgende stap vanzelf.

Fulham gaat in het nieuwe seizoen de nieuwe tribune in gebruik nemen, maar de tegenstanders zullen zich nu al zorgen maken over de piepkleine kleedkamer in de Cottage, dat zijn die peperdure sterren van Manchester City, Arsenal, Spurs en Chelsea helemaal niet gewend 🙂

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top