Skip to content
EURO2020 in Amsterdam

EURO 2020 in Amsterdam

EURO 2020, het Europees Kampioenschap voetbal is vanwege de Corona crisis een jaar uitgesteld en is inmiddels achter de rug, voor Amsterdam en Nederland althans. Er werden drie groepswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA gespeeld en op zaterdag 26 juni een achtste finale:

Wales – Denemarken

Die achtste finale ging tussen Wales en Denemarken en eindigde in 0-4, onder meer dankzij twee doelpunten van ex-Ajacied Kasper Dolberg. Een ongelijke strijd dus die ook ’s middags al tot uiting kwam omdat het aantal Deense fans dat aanwezig was op het Rembrandtplein die uit Wales totaal overtrof. De reden hiervoor was simpel: de supporters uit Wales hadden vanwege Covid geen toestemming om naar Amsterdam te reizen. De enige Welshmen die er waren wonen in Nederland. Er waren wel duizenden uitgelaten Denen aanwezig, die helemaal in de stemming waren om er een mooi feest van te maken.

Christian Eriksen

De Denen waren het toernooi met een enorme tegenslag begonnen toen in de eerste wedstrijd tegen Finland een andere ex-Ajacied, Christian Eriksen, vlak voor rust tegen de grond ging. Hij bleek een hartstilstand te hebben en de hele voetbalwereld hield de adem in toen hij eerste hulp kreeg op het veld. Ik zal die beelden nooit vergeten, te meer omdat ik zelf in 2018 ook een hartstilstand kreeg. Nu kon ik het eens zien wat er zoal gebeurt als iemands hart plotseling stopt. Gelukkig grepen de ploeggenoten van Eriksen direct in en was de medische bijstand direct paraat. Zijn vriendin kwam in beeld terwijl ze volledig in schok was, gelukkig vingen aanvoerder Simon Kjær en keeper Kasper Schmeichel haar op terwijl de rest van het team een beschermende erehaag vormden rond Eriksen die behandeld werd op het veld.

Toen hij weer bij kennis was werd Eriksen naar het ziekenhuis gebracht en bleven de supporters in vertwijfeling achter, ze begonnen hem om beurten toe te zingen en lieten zien dat rivaliteit ook zijn grenzen heeft. De fans van zowel Finland als Denemarken stonden als een blok achter Eriksen en werden uiteindelijk beloond toen bleek dat de wedstrijd diezelfde middag nog uitgespeeld zou worden. Een vreemde beslissing, maar ook de Denen wilden het zo, ze hadden inmiddels goed nieuws uit het ziekenhuis gekregen en besloten verder te gaan.

Verliespartijen

Een redelijk apathisch Denemarken verloor de wedstrijd van Finland en moest een paar dagen later aantreden tegen titelfavoriet België. Ditmaal waren de Denen allesbehalve lusteloos en vlogen ze de Belgen direct naar de spreekwoordelijke strot. Al na een paar minuten stond het 1-0 en golfde de ene na de andere aanval richting het Belgische doel, maar een tweede goal viel niet. Sterker nog: in de tweede helft kwam Kevin DeBruyne  in het veld en scoorde de Belgen tegen. Even later kwam ook de kapitein der Belgen, Eden Hazard, in het veld en werd ook de winnende treffer gescoord. De arme Denen stonden met lege handen en moesten ze met ruime cijfers winnen van Rusland om alsnog de tweede ronde te halen.

Die ruime overwinning kwam er en gelukkig verzaakten de Belgen in hun wedstrijd tegen Finland ook niet; Denemarken ging alsnog naar de tweede ronde en mocht naar Amsterdam om het in de achtste finale tegen Wales op te nemen. Een ware Deense volksverhuizing was het gevolg, bekijk hier mijn fotoverslag van Wales-Denemarken in Amsterdam.

Kapiteinswissel

In de podcast Studio Socrates (tip!) werd laatst een oproep gedaan om je ‘Bert Maalderink moment‘ te delen en mijn inzending hiervoor vond plaats tijdens de wedstrijd Denemarken – België:

Het was in de 59e minuut bij de beladen wedstrijd tussen Denemarken en Belgie toen we ‘onze’ Jan Vertonghen in beeld kregen.

De wedstrijd was even eerder gekanteld toen Thorgan Hazard de gelijkmaker had gescoord na een schitterende actie van invaller Kevin de Bruyne.

Vertonghen was dus in beeld en deed zijn aanvoerdersband af, was Jan geblesseerd en moest hij gewisseld worden? Nee, het was omdat de gedoodverfde kapitein van de Rode Duivels het veld in kwam.

Jan bleef dus gewoon staan, maar werd gedegradeerd tot verdediger eerste klas, terwijl Eden Hazard werd gepromoveerd tot aanvoerder. Hij gaf even later de beslissende assist waaruit DeBruyne het winnende doelpunt in de touwen schoot.

Is het ooit eerder gebeurd dat een aanvoerder zijn band in moest leveren aan een wisselspeler terwijl hij zelf in het veld bleef staan?

Ik kan het me niet heugen en ik kijk al sinds het WK van 1974 naar voetbal.

Retro Voetbalshirts

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top