Skip to content
Three Little Birds

Three Little Birds bij Ajax

Het was een hardnekkig gerucht, maar nu werkelijkheid: de Three Little Birds zijn officieel geland bij Ajax

Ajax heeft vandaag het officiële derde shirt gepresenteerd dat helemaal in Bob Marley-stijl is uitgevoerd, een zwart shirt met rood-geel-groene strepen en mouwboorden. Het shirt zal wellicht gedragen gaan worden in Europese wedstrijden als het thuistenue én het zwart-blauwe uittenue niet gebruikt kan worden. Maar het is vooral een manier om de clubkas, die na de afgelopen Coronaperiode niet heel erg vol zat eens flink te spekken.

Naast het shirt werd ook een uitgebreide kledinglijn in dezelfde kleuren gepresenteerd; een trainingspak, sweater, T-shirts, voetbalbroek, kousen, ballen, hoodies en zelfs zwarte Adidas ‘Samba’ schoenen met groen-geel-rode strepen. Het ziet er allemaal schitterend uit en met deze uitgebreide collectie is er voor iedere fan wel iets te krijgen dat helemaal naar wens is.

Reclamezuil

Zo vind ik het een bizar idee om ruim 100 euro uit te geven aan een shirt waarmee ik vervolgens als lopende reclamezuil voor Ziggo. Niet dat ik iets tegen dat bedrijf heb, maar volgens mij zou die tv- en internetboer mij 100 euro moeten geven als ik reclame voor ze maak. Maar gelukkig kan ik een sweater kopen zonder reclame, hoewel ik dan met een heel groot Adidas logo op mijn rug moet lopen…

Three Little Birds

Wat ik vooral heel erg tof vind zijn de gekleurde vogeltjes die op het shirt en de schoenen zijn geprint. Die drie kleine vogeltjes steunen op de Amsterdamse Adreaskruizen en daarmee is de visuele cirkel wel rond. Want de gelijknamige song van Bob Marley is al sinds 2008 een hit onder de Ajax supporters en wordt sindsdien al regelmatig gezongen in de ArenA, maar zeker ook in de stadions waar Ajax op bezoek is. Het lied heeft een geweldige opbeurende tekst, want ‘maak je geen zorgen, over geen enkel ding, want alle dingen, hoe onbelangrijk ze ook lijken, komen uiteindelijk weer goed’

Retro Voetbalshirts

Cardiff City – Ajax

De eerste keer dat het lied door de Ajacieden werd gezongen was na afloop van het vriendschappelijke duel Cardiff City – Ajax, op 1 augustus 2008 in Wales. De wedstrijd in het oude Ninian Park eindigde zoals hij was begonnen: 0-0. Na afloop werd besloten om de Ajax supporters nog even vast te houden in het bezoekersvak, zodat de fans van The Bluebirds en die van Ajax niet met elkaar in aanraking kwamen. De toenmalige stadionomroeper van Cardiff, Ali Yassine, werd verzocht wat ‘rustgevende’ en niet ’te opzwepende’ muziek te draaien en hij besloot dat een lekker moppie reggae ideaal was. Een paar Ajaxfans zongen Three Little Birds direct al mee en de rest van het vak volgde al snel, totdat de muziek werd gestopt voor een mededeling aan de supporters, die direct ‘Amsterdam hooligans’ begonnen te scanderen. Maar gelukkig deed DJ Yassine het enige juiste en liet hij het vervolg van de Bob Marley song weer horen toen de mededeling ten einde was.

YouTube hit

Hoewel er in die jaren nog weinig mobiele telefoons waren waarmee gefilmd kon worden werden er beelden gemaakt en die werden gedeeld op YouTube, het werd een hit onder voetbalfans die genoten van de schokkerige beelden uit dat oude roestige stadionnetje in die grauwe uithoek van het Verenigd Koninkrijk. Alles was grauw, maar het lied – en vooral de tekst – brachten instant zonneschijn bij de kijkers.

En zo werd het steeds vaker gezongen en werd de song een hit onder de Ajaxfans die massaal snakten naar succes. Al die jaren werd er geen kampioenschap behaald en stond de club, behoudens een sporadische KNVB-beker, droog.

Maar Marley gaf hoop, het komt allemaal goed en het was dan ook geen toeval dat een uitgelaten ArenA deze woorden luidkeels meezong toen Ajax en FC Twente op 15 mei 2011 voor de tweede helft van de kampioenswedstrijd weer het veld opkwamen.

Het stond toen nog 1-0, maar geheel verdwaasd werkte Danny Landzaat enkele minuten later een voorzet in eigen doel.

Every little thing kwam inderdaad allright!

Bob Marley in Cardiff

Wist je dat Bob Marley op 19 juni 1976 een concert heeft gegeven in het Ninian Park in Cardiff? Hij heeft Three Little Birds die dag niet gespeeld, maar het is allemaal wel heel erg toevallig!

Bob-Marley in Cardiff

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top