Skip to content
Zaïre-Brazilië 1974

Zaïre 1974

Het WK voetbal heeft een groot aantal heroïsche momenten opgeleverd, Maradona in 1986, Bergkamp in 1998, Pelé in 1970, Cruijff in 1974, Ronaldo in 2002 en ga zo maar door. Maar het zijn natuurlijk vooral de bizarre verhalen en kleurrijke deelnemers die de WK-historie zo mooi maken. Zo speelde er in 1974 in West-Duitsland eindelijk een team uit ‘donker’ Afrika mee: Zaïre, het huidige Congo.

De deelname van Zaïre was niet direct succesvol te noemen, maar hun verdediger Ilunga Mwepu was verantwoordelijk voor misschien wel het meest hilarische voetbalmoment ooit. Zaïre had reeds van Schotland (2-0) en Joegoslavië (9-0) verloren toen ze de laatste groepswedstrijd tegen regerend wereldkampioen Brazilië moesten spelen.

Joegoslavië – Zaïre 9-0

Vooral de nederlaag tegen Joegoslavië was een regelrechte aanfluiting en bracht de man die het scorebord in het Parkstadion in Gelsenkirchen moest bedienen in ernstige problemen, want het toen hypermoderne elektronische had eenvoudigweg te weinig lampjes om alle doelpunten en -makers in beeld te brengen. Hierdoor werden makers van het achtste en negende doelpunten slechts met hun rugnummer getoond, in plaats van naam en nummer.

Om ze alsnog toch de credits te geven die ze verdienen, het waren Petkovic en Bajevic.

Scorebord Joegoslavie-Zaire 1974

Ook de wedstrijd tegen regerend wereldkampioen Brazilië ging kansloos verloren, het werd 3-0, maar dat weerhield Mwepu niet om bij een vrije trap voor Brazilië  geschiedenis te schrijven. Nadat de scheidsrechter al een paar keer moeite had gehad om de muur van Zaïre op de gewenste afstand te krijgen en er al een duw- en trekpartij had plaatsgevonden omdat een Braziliaan het nodig vond zich in deze muur te mengen, stond eindelijk iedereen in positie; de scheidsrechter floot en Mwepu kon zich niet langer beheersen. Hij stormde de muur uit en schoot de bal, nog voordat een Braziliaan hem geraakt had, weg.

Je moet de beelden maar bekijken, je gelooft je ogen niet:

Achteraf bleek dat dit incident totaal niet knullig bedoeld was, maar als protest. Mwepu was vast van plan om voor deze actie een rode kaart te krijgen, want zijn team was de weken ervoor bestolen van het deelnamegeld. Dit geld was gestolen door de bewakers van dictator Mobutu Sese Seko. Diezelfde bewakers hadden de spelers van Zaïre ook al gedreigd met geweld als ze met meer dan drie doelpunten verschil zouden verliezen. Gelukkig bleef te teller ditmaal steken op drie en waren we getuige van een hilarisch moment in de voetbalgeschiedenis dat zonder gevolgen bleef.

Zaïre retro shirt

Uiteraard heeft COPA Football de shirts en een trainingsjack van het roemruchte Zaïre in de collectie, prachtige kwaliteit, vrolijke zomerse kleuren en uiteraard het ‘Leopards’ logo op de borst.

Met dit shirt val je direct op als je het draagt op festivals, strand of terras, zomerse reacties gegarandeerd 🙂 Het is online verkrijgbaar bij Retrovoetbalshirts.nl en in de Copa Store in Amsterdam verkrijgbaar

Zaïre 1974 COPA

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top