Skip to content
FC-Barcelona-shirt-detail

Het Barcelona shirt, traditie of commercie?

Het shirt van FC Barcelona was jarenlang heilig voor de Catalanen, aan het blau-grana kon door niemand worden getornd, de kleuren waren door oprichter Johan, of Joan, Gamper vanuit Zwitserland naar Barcelona gebracht als ode aan zijn voormalige club FC Basel. Tot en met het eind van twintigste eeuw speelde Barca is donderrood-blauw gestreepte shirts, blauwe broeken en gestreepte kousen, maar toen Nike in 1998 de nieuwe kledingsponsor werd was het hek van de dam en heeft de club in werkelijk alle dessins gespeeld die de ontwerper maar konden bedenken: het ‘harlequin’ model met twee vlakken, zeg maar het Feyenoord shirt, extreem smalle strepen, hele brede banen, een baan in het midden; zeg maar het Ajax-shirt, horizontale banen en in elkaar overvloeiende kleurschakeringen.

Geblokte Barcelona shirts

FC-Barcelona-shirt-2019-2020Komend seizoen hebben de designers van Nike weer iets nieuws bedacht, want FC Barcelona gaat in geblokte shirt spelen, zeg maar het Boavista shirt. Dat was nog de enige variant die niet was gebruikt en zal ongetwijfeld voor een nieuwe run op de Barca fanshop zorgen, want je kan als rechtgeaard fan natuurlijk niet in een gestreept shirt rondlopen of een wedstrijd in Camp Nou bezoeken.

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik vraag me af wat er in het hoofd van Frenkie de Jong omging toen hij na het tekenen van zijn contract in Barcelona geconfronteerd werd met dit ’theedoekshirt’ waarin hij zijn wedstrijd moet gaan spelen.

Johan Cruijff zal zich ongetwijfeld omdraaien in zijn graf als hij deze shirts ziet, want het is inmiddels ook al de gewoonste zaak van de wereld dat zijn geliefde club met shirtreclame speelt, iets waartegen enorm veel weerstand was en tot 2011 met succes was bestreden. Maar na een paar jaar een goed doel (Unicef) heeft de commercie ook hier toegeslagen en hebben we al een Qatarese luchtvaartmaatschappij en nu een online cash-back winkel op het shirt gehad.

20 jaar Nike

FC-Barcelona-20-jaar-Nike-shirtOm het 20-jarig jubileum te vieren heeft kledingsponsor Nike in 2019 een speciaal mash-up shirt op de markt gebracht waarin alle gebruikte dessins, maar ook verschillende tinten rood en blauw zijn samengebracht.

Dit 20-jaar-jubileumshirt is mooi door zijn ultieme lelijkheid en wordt ook wel het blau-grana testbeeldshirt genoemd. Ondanks de lelijkheid valt het bij een hoop voetballiefhebbers in de smaak want het is in de online FC Barcelona store van Nike bijna uitverkocht. Smaken verschillen blijkbaar.

Retroshirt FC Barcelona

FC-Barcelona-shirt-1998-1999Nee, dan is het eerste shirt van Nike waar FC Barcelona in ging spelen in het seizoen 1998-1999 een stuk mooier, gewoon de beroemde rood-blauwe banen, hoewel wat minder donker dan we van de club gewend waren, maar eigenlijk een heel tof shirt.

In dit shirt, waarin spelers als Frank en Ronald de Boer, Philip Cocu, Rivaldo, Zenden, Kluivert, Guardiola, Figo schitterden en trainer Louis van Gaal en assistenten Mourinho en Koeman op de bank zaten, werd onder andere het kampioenschap van Spanje behaald.

Maar nog mooier, maar dat is persoonlijk, zijn de retroshirts van COPA Football die een schitterende collectie thuis- en uitshirts van Barca hebben gemaakt:

COPA-FC-Barcelona-collectie

Traditie of commercie?

De oplettende lezer zal het ongetwijfeld hebben gezien, want FC Barcelona speelde in het verre verleden, in 1899 om precies te zijn, ook al in een afwijkend shirt. De club had toen ook een shirt met twee blauw-rode vlakken en contrasterende mouwen, het ‘harlekijn-dessin, maar sinds die eerste jaren kwamen de gestreepte shirts en heeft de club tot aan de volgende eeuwwisseling deze traditie in stand gehouden.

De vraag is natuurlijk of je het als club kan maken om steeds voor een ander design te kiezen en het antwoord is natuurlijk nee, maar de commercie heerst en waarschijnlijk had Ajax allang precies hetzelfde gedaan als ze daarmee niet een kopie van het Feyenoordshirt, of de Brabantse vlag, waren gaan dragen…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top